Södra är en del av det branschgemensamma projektet AutoPlant


2024-04-12

<span>Projektets tredje fas syftar till att ta fram en prototyp för autonom markberedning och plantering som i förlängningen kan kommersialiseras.</span>
Bild:Skogforsk
Projektets tredje fas syftar till att ta fram en prototyp för autonom markberedning och plantering som i förlängningen kan kommersialiseras.

Samverkansprojektet Autoplant med tio aktörer inom skogsbranschen, varav Södra är en av dem, utvecklar tillsammans ett system för autonom markberedning och plantering. Över 22 miljoner kronor satsas nu på nästa fas för att ta fram en prototyp.

 

Målet med projektet är att ta fram ett autonomt system för markberedning och plantering med hög precision, låg miljöpåverkan och god arbetsmiljö. Projektet går nu in i fas tre där nästa steg är att ta fram en första prototyp av ett komplett system. Prototypen ska i förlängningen kunna kommersialiseras och appliceras på olika typer av terränggående basmaskiner.

- I projektet AutoPlant steg 3 är Södra med i utvecklingsarbetet med automatisk planteringsuppföljning, hinderdetektering under mark samt skonsam terrängkörning. Dessutom kommer regelverket för autonoma terrängfordon och maskiner adresseras branschgemensamt i projektet. Det är ett område där tekniken sprungit ifrån lagstiftningen och nya regler behövs när maskiner blir självgående, Anna Wallner Södra. 

Brukande av skogen kräver hållbara metoder med snabb och säker etablering av plantor med hög tillväxt. Det är grunden i Autoplant. Samtidigt är det svårt att hitta arbetskraft till den fysiskt tunga manuella planteringen och plantöverlevnaden är i dag inte tillräckligt hög.

- Samverkan mellan parterna kommer att fördjupas ytterligare i det starka konsortiet av forskare, tillverkare och brukare. Det inkluderar hela kedjan från plantskola till ungskog, vilket behövs för att lösa de komplexa utmaningar som projektet adresserar, säger Linnea Hansson, forskare på Skogforsk.

 

Fokusområden i projektets tredje fas:

 

Deltagare i projektet

I projektet deltar Skogforsk, KTH, LTU, Bracke Forest, Skogstekniska klustret, SCA, Södra, Holmen, Sveaskog och StoraEnso. Budgeten uppgår till 22 miljoner kronor, varav Vinnova bidrar med 40 procent genom programmet Utmaningsdriven Innovation, UDI. UDI finansierar samverkansprojekt, som långsiktigt kan lösa samhällsutmaningar och bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

 

Hållbarhetsmål i fokus för Autoplant

Projektet adresserar en rad utmaningar som kopplar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030:


Källa: Södra