Färre granbarkborrar och god vattentillgång bådar gott för granen


2024-09-26

Bild:Södra

Sommarens svärmningsövervakning visar att granbarkborrens svärmning i år varit svagare än föregående år. Samtidigt är vattentillgången i skogsmarken god. Det bådar gott för granens vitalitet.


Även under sommaren 2024 har Södra övervakat svämningen av granbarkborrar. På fem platser i det område som drabbades hårdast av skador 2023 har förtroendevalda skogsägare varje vecka under säsongen tömt, räknat och rapporterat fångsten av svärmande insekter. 

Rapporterna från inventeringen, som höll på till och med vecka 36, har presenterats direkt i svärmningskartan hät på Södras webb sodra.com/granbarkborre. Resultaten har också skickats till Skogsstyrelsen och ingår i myndighetens övervakning och på deras webb kan man följa utvecklingen i hela landet. 

Färre insekter i fällorna 

Årets första större fångster av granbarkborre i Södras område registrerades under vecka 18, vilket är någon vecka tidigare än föregående år. 

– Från och med svärmningens start och några veckor framåt var det utmärkt svärmningsväder och aktiviteten var hög, säger Henrik Holmberg, skogsskötselchef i Södra. 

– Början på juni var däremot kall och ostadig och aktiviteten var mycket låg, och det var inte förrän i slutet av vecka 25 som vi såg en riktig syskonkullsvärmning.

Även starten på juli blev sval och ostadig med låg aktivitet, men i slutet av juli fångade vi som vanligt insekter från den nya generationen i fällorna. Generellt sett så har vi också betydligt lägre totalvolymer av fångade insekter i våra fällor under säsongen 2024 jämfört med tidigare år. 

Positiva signaler 

Enligt Henrik Holmberg är det ännu för tidigt att säga hur skadebilden på stående skog ser ut efter sommarens svärmningar eftersom någon inventering av skadeomfattningen inte har genomförts. Men signaler från medarbetare och skogsägare är mycket positiva. 

– Antalet upptäckta och registrerade skador är hittills betydligt färre än föregående år. Även i de områden som tidigare varit hårt drabbade. Dessutom har förutsättningarna varit goda för en hög vitalitet på träden under säsongen med god tillgång på vatten, både under våren och genom återkommande regn under vegetationsperioden. Tillsammans med en svagare svärmningsaktivitet gör det läget mer hoppfullt än det har varit på många år. Låt oss hoppas att det håller i sig, säger Henrik Holmberg.


Källa: Södra