Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

När kommer ni och avverkar? - flera faktorer påverkar tidpunkten


2024-09-17

Bild:Michael Engman

Kontraktet är signerat och din virkesaffär är äntligen i hamn. Men vad händer sedan? Hur vet du när SCAs avverkningslag kommer för att avverka? Här reder Tommy Nordmark, virkesköpare i Piteå älvdal, ut vad det är som påverkar tidpunkten för din avverkning.

Hur lång tid tar det innan SCA kommer och avverkar på min trakt?

 – En virkesaffär sträcker sig ofta några år fram i tiden och det går inte att säga ett exakt datum för när vi kommer. Avtalstiden brukar vara mellan tre och fem år, du hittar den exakta tiden i ditt kontrakt. Sedan har vi en löpande dialog, så att du vet vad som händer.

SCA har flera produktionsplanerare som planerar in kommande avverkningar. Deras arbete kan liknas vid att lägga ett gigantiskt pussel. De ska ha koll på vilket virkessortiment som industrierna har beställt och var vi har lämpliga avverkningstrakter för att sedan planera in var avverkningslagen ska vara och när.

När tidpunkten för din avverkning närmar sig kommer du att få ett brev från oss med information om vilket avverkningslag som ska avverka, ditt avläggsnummer och ansvarig produktionsledare.

Vad är det då som påverkar tidpunkten?

– Vår grundinställning är att avverka så fort som möjligt. Men det finns flera faktorer som påverkar när vi kommer. Vissa styr vi inte över, så som vädret, då exempelvis regn, snö och is kan ställa till det för oss. Andra faktorer går att hantera, så som att avverka under rätt årstid, möjligheten till samordningsvinster och tillgängliga maskinresurser.

Det är viktigt att ha marginal så att vi inte tvingas avverka när förhållandena inte är bra för just din trakt. Vi bör ha minst två år på oss, så att vi kan parera för vädret. Därför är det bättre att ha möjlighet att bestämma en avverkningstidpunkt på längre sikt. De allra flesta skogsägare vill hellre vänta något år och vara säker på att få avverkningen utförd under bra förhållanden.

Vad har årstiden för betydelse?

– Årstiden har stor betydelse. Vi vill avverka rätt trakt på rätt årstid för att undvika skador på marken och lämna en fin avverkning efter oss. Vissa trakter kan bara avverkas vintertid medan andra är tillgängliga året runt. Förutom att trakten ska ha rätt bärighet krävs det även att det finns en väg som håller för årstiden.

Om man som markägare har trakter som kan avverkas under alla årstider så betalar vi en extra premie för det. Det är viktigt för oss att ha en hyfsad jämn avverkningsnivå över året, både för att kunna leverera rätt virkessortiment och för att våra entreprenörer och egna maskinförare ska ha en bra arbetsfördelning över året.

Vad innebär samordningsvinster?

– Det betyder att vi försöker samordna flera avverkningar som ligger nära varandra så att vi kan hålla nere flyttkostnader för maskinerna och se till att våra maskiner har en hög produktivitet. Vi strävar alltid efter att göra samordningsvinster, inte minst för de avverkningar vi utför åt dig som privat markägare. Det vinner både du som kund och SCA på.

Varför ska jag bry mig om skogsindustrins behov?

– Det behöver du såklart inte göra, utan det har vi koll på. Men det är ju våra sågverk och bruk som sätter värde på skogen och betalar för det virke som finns på marknaden. Därför måste vi se till att leverera det virke som de har beställt, och för det krävs en god planering.

Hur påverkar tillgången till maskiner min avverkning − är det inte bara att sätta in fler resurser?

– SCA har både egna avverkningslag och samarbetar med ett hundratal 

avverkningsentreprenörer över hela Norrland. I dagsläget är det inte så lätt att snabbt hitta vare sig nya förare eller entreprenörsföretag, även om vi på SCA har bra tillgång på maskinresurser och aktivt arbetar för att få fler.

Men vi vill också att de som avverkar åt oss ska ha långsiktiga avtal med en trygg och jämn arbetsfördelning som skapar lönsamhet. 

Då kan vi inte bara sätta in maskiner för arbete under ett par vintermånader när många vill avverka, utan vi behöver tänka långsiktigt.

Så det går inte att själv bestämma datum för sin avverkning?

– Nej, det går tyvärr inte. Men vi har stor förståelse för skogsägarnas situation och att man vill ha god kontroll och få sina önskemål tillgodosedda.

Genom att göra långsiktiga avverkningsplaner, minst ett kvartal i förväg, skapar vi framförhållning för alla involverade. Det innebär att du som markägare kan få ett mer tydligt datum för när vi kommer, med en förvarning på ett par veckor. Tack vare planeringen får våra avverkningslag ett bra flöde av trakter och möjlighet att planera sitt arbete i god tid, vilket borgar för att du ska få en bra avverkning. Och industrierna vet att de får det virke de behöver.

Mitt kontrakt löper snart ut och ni har inte avverkat ännu − vad händer då?

– Vi kontrollerar kontraktstiderna löpande och ser vi att ett kontrakt är nära att gå ut så ser vi till att prioritera den avverkningen.

Jag behöver pengarna från min avverkning snabbt, kan det påverka tidpunkten?

– Om du har behov av pengarna från din virkesaffär har SCA möjlighet att betala ut ett förskott. Prata med din virkesköpare! Det borde förhoppningsvis hjälpa dig, samtidigt som vi kan planera in rätt tillfälle för din avverkning.

Vad kan jag göra för att själv påverka avverkningstidpunkten?

– Se till att ordna med allt som behövs innan avverkning i god tid, så som skogsbilväg med rätt bärighet, avlägg och vändplaner. Om allt sådant är klart och vi plötsligt får en lucka kan vi sannolikt komma tidigare och avverka hos dig. Givetvis behöver du inte ordna med alla förberedelser själv, utan det kan vi hjälpa till med.

Källa: Misan Lindqvist

 


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Anab

Gammelkroppa

Markusson








Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons

Hypro
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se